Při čtení nejrůznějších zpráv nikoli ekologů, ale vyznavačů ekologického náboženství, je zřejmé, že tihle lidé chtějí všechno rychle a bez kompromisů. Navíc mají velké nutkání za něco takzvaně bojovat. A najednou je tady kniha, která nabízí zajímavé souvislosti. Jmenuje se Všechny jejich lži.

Všechny jejich lži je kniha izraelsko-amerického novináře Tuvia Tenenboma, jež má ve svém rodokmenu i německé předky. V knize, která je dostupná i v češtině v tuzemských knihkupectvích, popisuje své zážitky z cesty autem křížem krážem po Spojených státech. V téhle zemi, podobně jako v Evropě, se lidé dělí v zásadě na ty, kteří věří ve změnu klimatu způsobenou lidmi a na ty, kteří tvrdí, že s ní lidské chování nemá nic společného. Pak jsou jistě i ti, kterým je to jedno, ale ti nejsou pro knihu ani tento komentář důležití.

Tenenbom, který Američanům často pokládá různě provokativní otázky, celkem záhy vypozoroval, zajímavý jev. Lidé, kteří souhlasí s tím, že za změnu klimatu může lidstvo, zastávají propalestinské a protiizraelské postoje. A také bývají pro sňatky homosexuálů a označují sami sebe za liberály. Tato teze se mu potvrzuje v průběhu celé několikaměsíční cesty. Netvrdí, že to tak platí stoprocentně, ale také neuvádí, že by se setkal s nějakou výjimkou.

Jestliže platí to, že současní liberálové jsou v podstatě levičáci, nebo ještě více levičáci, je možné, že je Tenenbonovo pozorování platné i pro Českou republiku. Ale z Česka žádné takové pozorování není známé, takže o tom můžeme jen spekulovat.

Spekulovat můžeme i o tom, jak moc si američtí levičáci uvědomují, že být propalestinský znamená také být proteroristický, protože Hamas je na seznamu teroristických organizací? Protože palestinská vláda teroristy nepronásleduje. Protože teroristické útoky Palestinci neodsuzují, ať jsou jakkoli hanebné… Že stát nemají Palestinci jen a jen proto, že si jej neustavili v roce 1948, jak naplánovala OSN. Že jej nevyhlásili proto, že to chtěli udělat až po zničení Izraele a vyhnání Židů. Že kromě tří válek na Izrael útočí vlastně permanentně teroristickým způsobem.

Jestli o tom můžeme spekulovat v Americe, v Evropské unii nemusíme. Její protiizraelský postoj je přímo závislý na tom, kolik a jak horlivých levičáků do europarlamentu a Evropské komise se zrovna dostane (že, paní Mogheriniová?).

Pokud by však platila Tenenbonova zkušenost i pro Česko, máme se v budoucnu nač těšit. Bojovníci proti klimatické změně se tady zatím spokojili „jen“ s lezením na ministerské balkony, velkorypadla, vnikání do dolů, nebo jejich blokády. Ale jestli jsou vážně příznivci Palestinců, kteří s terorem nemají žádný problém, může jim to být brzy málo.

Protože vyznavači ekonáboženství chtějí, aby je ostatní poslouchali a nejlépe okamžitě všichni přešli na obnovitelné zdroje, protože je to tak správné. A jestli se tomu někdo protiví, tak dělá to nejhorší, co může. I kdyby měl pravdu. Ba tím spíš to nejde odpustit, protože ekoproroci se nemýlí a jejich „pravdou“ nic neotřese. Stejně, jako tou palestinskou.

Protože oni chtějí diktovat. Ne hledat řešení na základě reálných možností.