Nikdy bych nevěřila, kolik demagogie se dá najít na stránkách Mladé fronty DNES, kterou jinak považuji za jeden z posledních seriózních deníků. V sobotu 12. září se totiž na názorové stránce sešly hned dva komentáře ekologických aktivistů, konkrétně Jiřího Koželouha z Hnutí Duha Jiřího Koželouha a Jana Rovenského z Greenpeace.

Oba členové Uhelné komise se pustili do ekonoma Jana Ference způsobem, který mne nadzvedl ze židle.

Pan Koželouh mával stodvacátou druhou studií o tom, že ČR může skončit s uhlím takřka zítra, bez blackoutu a ještě na tom prý vydělá. Rovenský zase obhajoval svůj nedávný exces v hnědouhelném lomu Vršany (násilně obsadil soukromý majetek a vlastním tělem protiprávně blokoval důlní rypadlo) tím, že v pracovních skupinách Uhelné komise jsou lidé, kteří sice na rypadla nelezou, ale mají blízko k těžebním společnostem. Se svým kolegou Koželouhem si přitom notují o odstavení uhelných elektráren do roku 2030, jako by šlo o zaškrtnutou položku v nákupním seznamu, a navíc vypouští „nenápadný“ balónek s údajně kompromisním rokem 2035.

Mezitím ovšem lidé na druhém konci planety již požívají ony „výdobytky“, k nimž zelené experimenty v energetice mohou vést. Stačí souběh vedra, vysoké spotřeby, výpadku klasické elektrárny a západu slunce a miliony domácností především v Kalifornii, ale také v Arizoně, Nevadě či Novém Mexiku jsou střídavě odpojovány od elektřiny, protože jí v síti prostě není dostatek. Plán utlumit uhlí a razantně navýšit podíl obnovitelných zdrojů energie mají přitom v Americe zcela určitě také podložen desítkami studií o tom, jak to všechno půjde jako po másle a soustava to ustojí. Ve skutečném světě ale žádné modely na přetížení sítě kupodivu nezabírají a kalifornský guvernér Gavin Newsom žádá obyvatele, aby ve večerních hodinách nepoužívali elektrickou energii. To je skutečně šílené, zejména když si vezmete, jak bohatá Kalifornie je a jak neuvěřitelně vysoké daně tam lidé platí.

Ale to je Koželouhovi s Rovenským evidentně úplně jedno. Oni mají svou pravdu a realita je jim ukradená. Opravdu mi vadí, když někdo, kdo je členem tak důležité komise a podílí se na expertním stanovisku, žije v realitě více či méně zaujatých teoretických analýz a absolutně ignoruje, co se ve světě reálně děje. Ani v obnovitelném Německu neskončí doba uhelná dříve než v roce 2038, tak si nenalhávejme, že v neobnovitelném Česku to bude ještě o tři, nebo dokonce o osm let dříve…