Pět ekologických aktivistů, kteří v roce 2016 s ekologickou organizací Greenpeace protestovali proti prodloužení provozu elektrárny Chvaletice tím, že, vylezli na chladicí věž, navrtali do ní 120 děr a vyvěsili dva transparenty, obvinila policie z poškození cizí věci a z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení.

Zdánlivě jde o relativně běžnou kriminalitu, kterou řeší policie, následně bude postoupena justici. Státní zástupce rozhodne, zda aktivisty obžaluje. Pokud ano, tak bude ve věci rozhodovat příslušný soud. Mnohem zajímavější je ale vzkaz, který aktivistům, nebojím se napsat spíš ekoteroristům, vysílá český stát. Ten totiž zní: porušování zákona nebudeme tolerovat, i kdybyste stokrát tvrdili, že konáte v zájmu jakéhosi vyššího dobra.

Oni si totiž tihle ekoteroristé začínají myslet, že v zájmu své vlastní pravdy můžou všechno. Vnikat bez povolení na cizí majetek, ničit ploty či dokonce vrtat díry do věží elektrárny. Můžeme jen spekulovat, co by si dovolovali dál, kdyby nedostali od policie a justice přes prsty. Možná by začali dávat přes prsty (bojím se, že spíš přes hubu) oni všem ostatním, kteří nesouhlasí s jejich pravdou. Co na tom, že mají ve společnosti mizivou podporu? Co na tom, že s jejich aktivitami drtivá většina lidí nesouhlasí? Demokracie je nezajímá, věří pouze své pravdě a chtějí ji evidentně prosazovat za použití všech prostředků.

V takovém případě platí pouze represe ze strany státu, stejně jako na recidivisty. Zároveň však nesmíme zapomínat na prevenci. Militantní aktivisté totiž často dokáží „naverbovat“ mladé, naivní lidi, kteří se všech možných demonstrací zúčastňují v dobré víře. A určitě nesmí být cílem státu, aby trestal či dokonce zavíral do vězení „mladé a neklidné“. Ti si ale zároveň musejí uvědomit, že klidně můžou demonstrovat, ale zákony porušovat nesmějí.